Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z melona i szynki parmeńskiej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

melon 1 sztuka
szynka parmeńska 200 g
bazylia świeża
sok z cytryny 2 łyżeczka
sól
pieprz
oliwa 20 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z melona i szynki parmeńskiej

Umytego melona przekrajamy na pół i za pomocą łyżki wyjmujemy pestki. Następnie łyżką, tak jak przy nakładaniu lodów, porcjujemy kawałki melona. Tak przygotowane porcje owocu owijamy plastrami szynki parmeńskiej, roladki układami swobodnie na półmisku. Jeśli mamy ochotę możemy spiąć je za pomocą wykałaczki - gdy zamierzamy je zaserwować na imprezie stojącej jest to bardzo dobre rozwiązanie. W moździerzu ucieramy listki bazylii ze szczyptą soli. Dodajemy sok z cytryny i oliwę, dokładnie mieszamy. Jeśli jest to konieczne dodajemy sól i pieprz do smaku. Delikatnie skrapiamy nasze roladki tak przygotowanym dressingiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 10.02.2013 08:45
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak