Sposób przygotowania

Obojętne do jakich pierogów najważniejsze jest odpowiednie ciasto.
Ważne, aby dobrze się wyrabiało,wałkowało,lepiło i...smakowało.
Mąkę należy zalewać wrzątkiem, mieszając, np nożem. Gdy nieco przestygnie wyrabiamy rękami sparzoną mąkę, dodając do niej margarynę i soląc.
Wyrabiamy ciasto na gładką masę, kroimy na porcje, rozwałkowujemy, nie za cienko. Ciasto nie wymaga podsypywania mąki, ewentualnie niewielką ilość.
Wykrawamy kółka jakimś większym naczyniem, np miseczką. Nakładamy farsz według uznania, serowy, mięsny, czy owocowy.
Brzegi ciasta sklejamy palcami zawijając je przy tym.
Powstaną spore, grubawe pierogi, ale smaczne, o miękkim cieście.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dobry przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Betka

    fajny;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Honorata1

    uwielbiam pierogi...jeść :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    eMMe

    super przepis, ale ja nie mam cierpliwości do klejenia
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    wg tego przepisu łatwo się kleją :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !