Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajko w buraczanej galaretce

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraczki ugotowane 300 gram
smietana 18% 200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
ocet jabłkowy 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
masło do foremki
jajko ugotowane na twardo 4-5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Jajko w buraczanej galaretce

Ugotowane buraczki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Doprawić do smaku octem,solą i pieprzem. Podgrzać śmietanę/nie gotować/ i połączyć z rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody żelatyną. Śmietanę połączyć z buraczkami i dokładnie wymieszać. Przygotować małe miseczk/większe niż jajo/,wysmarować masłem. Miseczki wypełnić do połowy buraczkami, włożyć jajko i uzupełnić ponownie masą buraczkową. Gotowe galaretki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Podawać z dodatkiem pieczywa i wędliny.Galaretki nie należy przechowywać zbyt długo ,ponieważ jajko zmienia swój naturalny kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 05.02.2013 22:47
to takie pawie oczko, ale smaku jestem ciekawa
zolzica 31.10.2012 19:42
o jakie to ładne!
Monika-twin 06.04.2012 07:42
oryginalny pomysł
Monika-twin 06.04.2012 07:42
oryginalny pomysł
eli82 29.03.2012 18:08
super!
iziona 28.03.2012 12:52
Efekt świetny smak myślę, ze też :)
1j1o1l1a1 28.03.2012 11:04
efekt super...smak, mam nadzieje też :)
caralajna 28.03.2012 00:13
podoba mi się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak