Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z czerwoną papryką

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1/2 kilograma
cebula 2 sztuki
marchewka 2 sztuki
ziemniaki 3 sztuki
boczek wędzony 100 gram
masło klarowane 1 łyżka
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kminek Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
miód 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
natka pietruszki do podania
bulion wieprzowy 8 szklanek
oregano 1/2 łyżeczki
papryka czerwona 1/2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z czerwoną papryką

W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną kapustę kiszoną i mieszając smaż przez chwilę. Następnie wlej dwie szklanki bulionu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.

W drugim garnku roztop masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę i mieszając smaż, aż będzie zeszklona. Dodaj przyprawy: kmin rzymski, kminek, oregano i słodką paprykę w proszku, zamieszaj. Dodaj pokrojony boczek i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć do garnka pokrojoną marchewkę i duś na małym ogniu 2-3 minuty. Dodaj pokrojone ziemniaki, sól, zamieszaj i całość duś na małym ogniu kolejne 5 minut. Następnie wlej 4 szklanki bulionu, dopraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodaj miód i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj pokrojoną świeżą paprykę czerwoną.

Ugotowaną kapustę kiszoną przełóż do garnka z warzywami, wlej pozostały bulion, ewentualnie jeszcze raz dopraw do smaku i całość gotuj jeszcze około 5 minut.

Na talerzu posyp zupę posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 11.05.2017 19:22
Pyszna zupa
anemon 10.01.2015 23:10
Polecam, zupa jest bardzo smaczna.
as28 02.01.2015 13:51
fajny przepis
pestka 22.11.2014 16:03
bardzo ciekawa propozycja
ben-ka 19.09.2014 10:38
Chyba sobie taki kapuśniaczek ugotuję.
Alex_M 07.02.2014 22:24
pozwoliłam sobie skorzystać z Twojego przepisu i muszę powiedzieć, że zupa wyszła pyszna!! :)
Wacław 05.09.2013 10:03
moje smaki,pychaaaaaaaaaa !
IZABELA29 04.07.2013 10:31
i bardzo apetycznie wygląda
IZABELA29 27.03.2013 08:24
aromatyczna zupka
barbara11561 26.03.2013 14:50
bardzo pysznie dobrane składniki kapuśniaczku
caralajna 29.01.2013 09:22
wygląda wspaniale, pyszna zupa w sam raz na zimową porę
alaaa 28.10.2012 21:29
z papryką nie robiłam ale taki fajny akcent kolorowy
Grazyna0211 26.08.2012 15:22
zgadzam się wygląda świetnie tak że od razu ma się ochotę zjeść
Rafał10 24.05.2012 07:24
wygląda naprawdę świetnie !
caroline1983 28.03.2012 19:19
fajny, taki kolorowy :)
ben-ka 28.03.2012 08:37
wspaniały kolorowy kapusniaczek mniamuśny bardzo:)
Ewa6274879 27.03.2012 23:29
o tak, mi też na pewno by posmakował :)
Robert10 27.03.2012 22:45
wyborny kapuśniaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak