Sposób przygotowania

Ciasto:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać do białości. Kiedy białka są ubite na sztywną bezę ostrożnie wymieszać ją z żółtkami jajek i połączyć z przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąką na koniec dodać startą skórkę cytrynową. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy i piec w temp. 180st około 30-35min.
Masa cytrynowa:
Rozpuścić margarynę i dodać do niej cukier, kiedy cukier się rozpuści dodać śmietanę oraz galaretkę, mieszając zagotować i wystudzić.
Upieczone, zimne ciasto przekroić na dwa placki i dokładnie nasączyć 1/2 szklanki wody wymieszaną z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Na spodzie ciasta rozsmarować całą masę cytrynową i przykryć drugim plackiem, wierzch ciasta posmarować ubitą śmietaną wymieszaną z żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody oraz dosłodzoną do smaku cukrem pudrem ja dałam 2 łyżki. Całe ciasto posypać startą czekolada i schłodzić w lodówce.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna56

    Wygląda smakowicie:o)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cris04

    To musi być pyszne ciasto!
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    super wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    piękne zdjęcia, o cieście nie wspomnę...mmmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    piękne
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    fenomenalne zdjęcie i dekoracja ciasta :) dla mnie bomba
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    muszę spróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !