Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec pomarańczowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 70 g
jajko 5 szt.
mleko 2/3 szkl.
kefir 5-6 łyżek
sok z pomarańczy 1/3 szkl.
skórka otarta z pomarańczy
olej 1/2 kubka
cukier 1 kubek
mąka pszenna 3 kubki
aromat pomarańczowy

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec pomarańczowy

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru.
Wymieszać wszystkie suche składniki i osobno wszystkie mokre.
Do suchych składników wlać cały płyn (z roztrzepanymi jajkami) i dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto jest dość rzadkie i takie powinno być.
Pozostawić ciasto do podrośnięcia, w ciepłym miejscu, nakryte ściereczką.
Przełożyć do dużej tortownicy natłuszczonej i wysypanej mąką - wierzch ciasta posypać cukrem.
Piec w temp.170*C przez ok.45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa111 19.04.2012 16:01
ciasto drożdżowe ,ale zupełnie inne od tego jak ja piekę,muszę koniecznie wypróbować ten przepis
leonkot 16.04.2012 14:57
przepis bardzo ciekawy :) na pewno spróbuję do uwielbiam ciasto drożdżowe
Habibi 28.03.2012 12:52
*** Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich pomysłów i przepisów na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak