Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowa kasza manna

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza manna 7 łyżeczek
mleko 0,5 litra
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 1 łyżka
herbatniki 4 szt
sok ananasowy 2-3 łyżeczki
herbata owocowa 1 wiśniowa

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowa kasza manna

Z mleka odlewamy pół szklanki, podgrzewamy i zaparzamy w nim herbatę (min. 10 minut). Masło roztapiamy, wsypujemy kaszę mannę i cukier waniliowy i prażymy na małym ogniu przez ok 2-3 minuty. Wlewamy mleko (to z zaparzoną herbatą - ja zostawiłam jeszcze na pewien czas torebkę z herbaty, i pozostałą część). Zagotowujemy mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować mieszamy trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. Gotujemy ok 5 minut, aż kasza zgęstnieje. Na spód miseczki wsypujemy pokruszone herbatniki (z podanych składników wyszły mi 2 porcje, więc po 2 herbatniki na porcję). Na herbatniki wlewamy gęsty grysik i przyozdabiamy sokiem malinowym.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak