Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z gulaszem wołowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
jaja 2 sztuki
drożdże 4 dkg
mleko 1 szklanka
oliwa 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mieso wołowe gulaszowe 30 dkg
rozmaryn świeży 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 6 szczypt
sól do smaku 4 szczypty
czosnek 4 ząbki
olej do smażenia 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 szczypty
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
chleb razowy 3 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z gulaszem wołowym

Drożdże połączyć z cukrem, trzema łyżkami mąki i 1/2 szklanką ciepłego mleka. Rozczyn postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski dodać sól, jaja, resztę mleka, tłuszcz. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce na 60 min. Z ciasta urywać kawałki i formować kule. Odstawić przykryte kule w ciepłe miejsce na 20 min. Gotować pod przykryciem na parze ok. 13 min.
Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju. Obsmażone mięso wrzucamy do rondelka zalewamy wodą, tak aby przykryła całość. Mięso dusimy na niewielkim ogniu dodajemy majeranek, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie i 4 ząbki czosnku. Ja solę i pieprzę potrawę przed końcem duszenia. Kiedy mięso już jest miękkie, dodaję kromki chleba, aby go zagęścić, ponieważ nie chcę go zaklepywać mąką. Pyzy polewamy gotowym gulaszem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 15.05.2013 09:35
takie jedzonko uwielbiam :)
Wacław 07.05.2013 12:50
smaczny obiadek :)
Kas2 03.09.2012 23:51
smakowity pomysł na obiad
Jodaj 17.08.2012 17:49
pyszne pyzy i ten gulasz :)
Norgiusz 13.08.2012 10:28
pomysl swietny
dorotka0000025 12.06.2012 14:06
pycha
halina17 13.05.2012 19:08
smaczny obiad
caralajna 07.05.2012 16:12
moja babcia takie robia, nie jadłam od wieków
barbara11561 01.05.2012 11:57
też nie jadłam tych klusek z mięsem,zawsze na słodko? warto spróbować inaczej:)
anemon 05.04.2012 07:28
Kluski na parze plus gulasz są pyszne.
Krystyna32 31.03.2012 14:11
extra
agunesu 27.03.2012 21:17
a to takie kluski na parze bardziej niz pyzy:) ale pomysl zeby je z gulaszem zrobic niezly

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak