Sposób przygotowania

Ziemniaki rozgniotłam ugniataczką. Wbiłam do nich jajka i mieszając dodawałam mąkę na zmianę z wodą gazowaną, dosoliłam do smaku. Masa musi być dość gęsta, tak, żeby dała się uformować w wałeczki.
Nabierałam po sporym kawałku masy i na dużej omączonej desce formowałam owalne wałeczki o średnicy 4-5 cm. Potem, prosto z deski, odcinałam 1, 5 centymetrowe plasterki i wrzucałam je prosto do garnka z wrzącą wodą. Gotowałam kilka minut od wypłynięcia – sprawdziłam przekrawając, czy są dobrze ugotowane. Odcedziłam.
Na rozgrzanym oleju podsmażyłam pokrojone cebule. Dodałam przyprawy i dusiłam chwilę pod przykryciem. Wlałam przecier pomidorowy, zagotowałam.
Sosem polałam kopytka.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    i znowu świetny pomysł na obiad!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    sos
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    apetyczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    smaczniutkie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszny obiad
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    pyszny obiadek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !