Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dkg
margaryna 20 dkg
olej 2 łyżki
jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanki
mleko 3/4 szklanki
sól
olejek pomarańczowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe

Drożdże z łyżeczką cukru namoczyć w mleku, odczekać aż wyrosną.
Margarynę rozpuścić z cukrem i oliwią na małym ogniu.
Jajka wbić do mąki, dodać resztę składników, na końcu dodać drożdże i zagnieść ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Piec w temperaturze 180 stopni około godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 18.04.2012 13:56
lubię ciasta drożdżowe
jolanta19 27.03.2012 17:14
mniam
treonina 27.03.2012 16:42
proste ciasto też może być dobre! :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak