Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurki duszone w sosie koperkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kurki 0,5 litra
koper świeży
szczypior,czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Kurki duszone w sosie koperkowym

Dowolną ilość kurek (przynajmniej ok. pół litra) dobrze oczyszczonych

i opłukanych pokroić na części . Dusić na małym ogniu na oleju z dodatkiem

2 łyżek wody ( uwaga nie można ich zbyt mocno podsmażyć bo stwardnieją ),

po pewnym czasie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i krótko dusić .

Następnie dodać drobno posiekany pęczek koperku i szczypior oraz

posiekany czosnek ( 2 ząbki) , oprószyć 2 łyżkami mąki przyprawić solą,

pieprzem, papryką słodką, dolać odpowiednią ilość wody .

Sos powinien być dość gęsty . Gotować 3-5 minut.

Podawać z ziemniakami, kaszą lub z pieczywem .



Mając inne świeże grzyby ( oczywiście jadalne hi, hi np. borowiki , kozaki, podgrzybki )

możemy z nich zrobić podobny sos , wcześniej je odgotowując co najmniej w dwóch wodach ,

łącznie ok. godziny.

Następnie postępować jak wyżej .



By grzyby nie czarniały ( kozaki , zajączki – podgrzybki ) w czasie gotowania

do pierwszej wody należy dodać łyżkę octu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak