Sposób przygotowania

Dowolną ilość kurek (przynajmniej ok. pół litra) dobrze oczyszczonych

i opłukanych pokroić na części . Dusić na małym ogniu na oleju z dodatkiem

2 łyżek wody ( uwaga nie można ich zbyt mocno podsmażyć bo stwardnieją ),

po pewnym czasie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i krótko dusić .

Następnie dodać drobno posiekany pęczek koperku i szczypior oraz

posiekany czosnek ( 2 ząbki) , oprószyć 2 łyżkami mąki przyprawić solą,

pieprzem, papryką słodką, dolać odpowiednią ilość wody .

Sos powinien być dość gęsty . Gotować 3-5 minut.

Podawać z ziemniakami, kaszą lub z pieczywem .



Mając inne świeże grzyby ( oczywiście jadalne hi, hi np. borowiki , kozaki, podgrzybki )

możemy z nich zrobić podobny sos , wcześniej je odgotowując co najmniej w dwóch wodach ,

łącznie ok. godziny.

Następnie postępować jak wyżej .



By grzyby nie czarniały ( kozaki , zajączki – podgrzybki ) w czasie gotowania

do pierwszej wody należy dodać łyżkę octu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !