Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z papryki pieczonej i oliwy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 3 duże
cytryna 1 duża
oliwa
sól i pieprz
chili suszone

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z papryki pieczonej i oliwy

Paprykę włożyć na blaszce do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 45 minut, aż skórka zacznie czernieć.
Wyjąć ostrożnie upieczoną paprykę i włożyć do szczelnego woreczka foliowego (może być rękaw do pieczenia mięsa) - pozostawić do ostygnięcia.
Z ostudzonej papryki zdjąć skórkę i oczyścić miąższ z pestek.
Paprykę wrzucić do blendera, wlać nieco oliwy, dodać sok i skórkę z cytryny oraz sporo soli, chili i pieprzu.
Zmiksować na sos - dolewjąc tyle oliwy, aby uzyskać ulubioną gęstość.

Podawać do sałat, jajek, twarogu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 10.05.2012 22:31
fajny przepis
emeslive 02.04.2012 09:42
Cudowne śródziemnomorskie smaki!
Habibi 27.03.2012 00:15
*** zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami oraz przepisami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
msmariusz 26.03.2012 23:42
fajnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak