Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z młodej kapusty

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek parzony 35 dag
kiełbasa 15 dag dobra
cebula 1 średnia
marchew 2 średnia
pomidory 5-6 małe dojrzałe
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
sól
pieprz
ziele angielskie 10 ziaren
koperek 2 pęczki
kapusta 1 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z młodej kapusty

Kroki postępowania

1
Kapustkę obieramy z wierzchnich liści, drobno szatkujemy, płuczemy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy około 10 minut ze skórką od boczku oraz zielem angielskim.
Krok 1 - Bigos z młodej kapusty foto
2
W tym czasie kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy razem na rozgrzanej patelni. Cebulę obieramy, kroimy również w kostkę i dodajemy do boczku. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę. Kapustę odcedzamy, zostawiamy odrobinę wody, skórkę z boczku wyrzucamy. Do kapusty dodajemy obrane, umyte i starte na grubych oczkach marchewki oraz pokrojone pomidory.
Krok 2 - Bigos z młodej kapusty foto
3
Następnie dodajemy przesmażony boczek z cebulką i dusimy pod przykryciem około 5-10 minut.
Krok 3 - Bigos z młodej kapusty foto
4
Dodajemy roztarte zioła prowansalskie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Bigos z młodej kapusty foto
5
Koperek dokładnie płuczemy, drobno siekamy i dodajemy do bigosu, mieszamy.
Krok 5 - Bigos z młodej kapusty foto
6
Bigos podajemy ze świeżym pieczywem.
Krok 6 - Bigos z młodej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 13.04.2012 23:57
masz już młodą kapustę?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak