Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka z jajkiem z Actifry

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt
żółta papryka (świeża) 1 plaster
sól do smaku
pieprz młotkowany do smaku
oliwa 1 łyżeczk
szczypiorek do dekoracji
cukinia 1/4 szt
bułka 2 szt
papryka czerwona 1 plaster

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka z jajkiem z Actifry

Z bułek odcinamy czubki i minimalnie wydrążamy środek ( nie do samego dna). Cukinię i papryki ucieramy na tarce o dużych oczkach i przesypujemy na patelnię Actifry. Polewamy 1 miarką oliwy i smażymy 5 minut . Mieszamy co jakiś czas, aby warzywa równomiernie się usmażyły. Wyjmujemy warzywa i układamy cienką warstwą do bułek. Do każdej bułki wbijamy jajko, a nadmiar białka odlewamy do osobnego naczynia. Posypujemy jeszcze warzywami i doprawiamy solą i pieprzem młotkowanym. Bułki spryskujemy oliwą i układamy w patelni Actifry. Nastawiamy na 5 minut pilnując, aby bułki nie wywróciły się, bo wyleje się nam jajko. Zaraz po usmażeniu dekorujemy szczypiorkiem i podajemy na ciepło. Bułka jest przyjemnie chrupiąca a jajko w środku bułki stanowi pyszny, lekko lejący sos. Polecam :) Całkowity czas smażenia : 10 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 01.04.2012 22:00
dziękuję
dasada1 01.04.2012 14:57
bardzo ciekawe
dasada1 01.04.2012 14:57
bardzo ciekawe
noculos 01.04.2012 14:50
fajne
noculos 01.04.2012 14:50
fajne
noculos 01.04.2012 14:50
fajne
noculos 01.04.2012 14:50
fajne
bietka 01.04.2012 07:31
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak