Sposób przygotowania

czosnek obrać przecisnąć przez praskę połowę a następnie utrzeć z połową soli i pieprzem,spirytusem,majerankiem i pokruszonymi liśćmi laurowymi,boczek umyć osuszyć ręcznikiem papierowym i następnie natrzeć przygotowaną marynatą zwinąć w roladę i zawinąć w folię spożywczą wstawić do lodówki na noc następnego dnia śliwki pokroić w paski dodać rodzynki przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek,cząber,pozostałą sól,szczyptę pieprzu i 6 łyżek gorącej wody wszystko dokładnie wymieszać,z lodówki wyjąć przygotowany boczek rozwinąć go i na całości rozłożyć farsz ciasno zwinąć spiąć wykałaczką włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wykałaczkami do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C po 20min.wlać1/2szkl.gorącej wody i piec jaszcze ok.godziny podlewając dość często sosem spod pieczeni.można podawać jako dodatek do obiadu lub na zimno kroić plastry do pieczywa.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !