Przepis i sposób przygotowania na: Wołowy gulasz gospodarski
2. Mięso oczyszczamy z błon i kroimy w 3 cm kostkę. W garnku z cebulą zwiększamy ogień i dodajemy mięso. Podsmażamy przez kilka minut aż mięso się zrumieni.
3. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy i całość podsmażamy przez 2 minuty. Następnie dodajemy paprykę i smażymy kolejną minutę intensywnie mieszając. Całość zalewamy gorącym wywarem. Powinno go być tyle by przykrywał mięso na dwa palce. Dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 1,5-2 godzin mieszając od czasu do czasu.
4. Mięso odcedzamy z sosu i odstawiamy w ciepła miejsce. Na patelni robimy ciemną zasmażkę i łączymy s sosem. Całość gotujemy na małym ogniu przez 20 minut często mieszając. Na koniec przecieramy sos przez sito i ponownie łączymy z mięsem.
5. Podajemy z gotowaną pszenicą.