Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z twarogiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 15 gram
mleko ciepłe 200 ml
palma 1/2 kostki
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
masa
palma 1/4 kostki
jajko 1 sztuka
cukier waniliowy 15 gram
cukier 1/2 szklanki
drożdże świeże 50 gram
twaróg 500 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z twarogiem

Kroki postępowania

1
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowe z twarogiem foto
2
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać do niej roztopioną, przestudzoną palmę, jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżowe z twarogiem foto
3
Masa: Twaróg dokładnie wymieszać z roztopioną, przestudzoną palmą, cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem.
Krok 3 - Drożdżowe z twarogiem foto
4
Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto rozciągnąć w duży prostokąt, posmarować twarogową masą.
Krok 4 - Drożdżowe z twarogiem foto
5
Zwinąć w ścisłą roladę, ułożyć na wysmarowanej blasze, gęsto ponakłuwać widelcem.
Krok 5 - Drożdżowe z twarogiem foto
6
Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut (ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika). Ciepłe upieczone ciasto polukrować.
Krok 6 - Drożdżowe z twarogiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 21.10.2012 22:33
Bardzo smakowicie się zapowiada.
Ada-Gaba 04.10.2012 09:02
uwielbiam drożdżowe
Weronika_eM 26.03.2012 22:36
przepyszne ciasto
halina55 26.03.2012 15:32
Mniam :D
Ewa6274879 26.03.2012 12:37
z dużą ilością sera - pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak