Sposób przygotowania

1. W garnku zagotować wodę razem z liśćmi laurowymi i solą.


2. Pietruszkę obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do wrzątku i gotować około 5 min.


3. Awokado obrać, pokroić, por umyć, pokroić i dodać do wywaru. Gotować do miękkości, max 5 min. Doprawić świeżo zmielonym białym pieprzem i kolendrą. Zdjąć z gazu do przestygnięcia.


4. Zmiksować całość (po wyjęciu liści laurowych) w blenderze na jednolitą masę, wcisnąć sok z jednej cytryny.


5. Żurawinę namoczyć, wsypać do zmiksowanej zupy. Lekko podgrzewać przed podaniem. Dla ożywienia posypać zieleniną np. szczypiorkiem.


 


Uwagi. Zupa-krem ma mieć charakter słodko-kwaśny, nie potrzeba dodawać dużo soli, pół łyżeczki max.


Nie trzeba dodatkowego zagęszczania, korzeń pietruszki jest dość kaloryczny, dostarcza około 70 kcal na 100gram. Poprawia trawienie, jest moczopędny, czyści krew,  reguluje nadmierną fermentację w żołądku i jelitach. Awokado poza tym, że jest pożywne dodatkowo wzmacnia i poprawia krążenie, jest też antyrakowe.


 



Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    jakoś nigdy nie mam odwagi spróbować takich słodkich zup... jakoś mi nie pasują, ale może w końcu się przemogę i zrobię
  • 4
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    a ja szukam możliwości ograniczenia soli w potrawach, stąd pomysł, no i bardzo lubię słodki smak.. zupkę polecam :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    freekate

    nietypowy smak, zaciekawiło mnie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    Bardzo ciekawa ! W najbliższym czasie znajdzie się u mnie w menu, właśnie czegoś takiego szukałam :) Dziękuję
  • 1
    original
    Opublikowano

    elaa

    ciekawa
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    bgs1984

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    przepysznie wygląda ta zupka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    wygląda smacznie
  • 1
    img_4054
    Opublikowano

    mela25

    bardzo smakowicie podane
  • 3
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    zaskakujące połączenie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    wygląda wyśmienicie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    fajna
  • 1
    original
    Opublikowano

    annagebalska

    ciekawy przepis
  • 1
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    zdrowe
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    wygląda bardzo apetycznie:)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    wydlada jak budyń na słodko a tu taka witaminkowa zupka.
  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszkalider

    Coś pysznego!
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    bardzo mi się podoba ta zupka;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Pyszna zupka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    rewelacyjny obiadek
  • 1
    original
    Opublikowano

    Granita

    niby zupa,a wygląda jak obraz- aż chce się od razu biec do sklepu po składniki i odtworzyć...Super...Cieszy oko i na pewno podniebienie również
  • 2
    original
    Opublikowano

    Klausia

    ciekawe z awokado jeszcze nie eksperymentowałam :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Jak zwykle u Ciebie zaskakujące połączenie i bardzo apetyczny efekt końcowy, chętnie wypróbuję.
  • 1
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    bardzo smaczne, pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    muszę wypróbować
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    zupka wygląda imponująco
  • 1
    original
    Opublikowano

    ONY_za_kare

    ale super pomysl!
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    jeszcze nie miałam okazji takiej spróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !