Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z truskawkowym musem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 2% 2 szklanki
masło 1 łyżeczka
TRUSKAWKI MROŻONE 1 szklanka
cukier 3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
czekolada gorzka 2 kostki
migdały płatki 3 łyżki
ryż do risotto 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z truskawkowym musem

Kroki postępowania

1
Truskawki wyciągamy z zamrażarki. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż, mieszamy.
Krok 1 - Risotto z truskawkowym musem foto
2
Gdy ryż się zeszkli, wlewamy szklankę mleka. Zamrożone truskawki dokładnie miksujemy z łyżeczką cukru. Płatki migdałów prażymy na rozgrzanej patelni. W miarę jak ryż będzie wchłaniał mleko, wlewamy pozostałą szklankę, ciągle mieszamy. Gdy ryż wchłonie całe mleko, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy aż się rozpuszczą.
Krok 2 - Risotto z truskawkowym musem foto
3
Gorący ryż nakładamy na talerzyki,
Krok 3 - Risotto z truskawkowym musem foto
4
posypujemy odrobiną startej na grubych oczkach czekolady.
Krok 4 - Risotto z truskawkowym musem foto
5
Nakładamy mus truskawkowy, posypujemy obficie tartą czekoladą
Krok 5 - Risotto z truskawkowym musem foto
6
oraz prażonymi płatkami migdałów. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Krok 6 - Risotto z truskawkowym musem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 13.04.2012 23:58
risotto na słodko
Ewa6274879 25.03.2012 22:50
rewelacyjny ryż - muszę zarezerwować do tego przepisu ostatnią porcję mrożonych truskawek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak