Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory bez skóry 1 puszka
papryczka chili 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
oliwa 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
nasiona kolendry 1/2 łyżeczki
bulion drobiowy 4 szklanki
soczewica czerwona 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą

Kroki postępowania

1
Wszystkie warzywa, obrane i umyte, pokrój w dość drobną kostkę.
Krok 1 - Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą foto
2
Do garnka wlej olej, podgrzej i dodaj lekko utłuczone w moździerzu nasiona kminu rzymskiego i kolendry, mieszając podgrzewaj przez moment.
Dodaj posiekaną cebulę i łyżeczkę cukru. Mieszając smaż bez zrumienienia. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekana papryczkę chili. Po chwili dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem, aż zmiękną. W razie potrzeby dolej kilka łyżek bulionu.
Krok 2 - Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą foto
3
Soczewicę bardzo dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, kilka razy ją zmieniając.
Krok 3 - Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą foto
4
Pomidory rozdrobnij widelcem i wraz z zalewą przełóż do garnka. Dodaj soczewicę, wlej pozostały bulion, dopraw do smaku solą, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Krok 4 - Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 11.01.2015 17:10
Polecam, nam bardzo smakuje ta zupa.
marzut 05.01.2015 10:54
ciekawy przepis :)
IZABELA29 25.12.2014 10:45
Na pewno pyszna
ben-ka 16.10.2014 14:24
Muszę wypróbować i zrobić,bo bardzo interesuje mnie smak.
Jerzy Strąk
Jerzy Strąk 02.10.2014 10:30
Trochę inna niż tradycyjna pomidorowa i o to chodzi. Ja dałem przecier pomidorowy z Pińczowa, bo zawiera likopen, który zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Zupa smakowała wszystkim i będę robił ją często. Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam.
as28 02.10.2014 10:17
lubie zupę pomidorową, ale jeszcze z soczewicą nie jadłam , fajne połączenie
ben-ka 12.09.2014 15:30
Koniecznie muszę ugotować taką zupkę,
ben-ka 01.09.2014 10:19
Zjadłabym z apetytem.
Alex_M 18.02.2014 19:24
wspaniała zupka :)
Wacław 15.12.2013 16:16
bardzo pyszna zupa,ciekawy przepis
IZABELA29 30.11.2013 13:21
soczewicę muszę zacząć używać w mojej kuchni
IZABELA29 07.11.2013 08:53
pyszna taka zupka
anemon 27.10.2013 16:36
Ola, w takim razie: do dzieła!
Ola1young 27.10.2013 15:18
spróbowała bym takiej zupy :)
anemon 24.10.2013 09:26
Polecam, ja dla mnie to wyjątkowo udane połączenie.
Bernadeta1 24.10.2013 00:22
Z soczewicą też nie jadlam ale myślę że jest na pewno smaczne
Rybciia 11.06.2013 10:47
smaczna :-)
jeta72 23.05.2013 08:44
smaczna :-)
caralajna 20.11.2012 12:44
smaczna zupa, lubię soczewicę i pikantne zupy
anemon 30.10.2012 17:54
Spróbujcie, polecam. Zadziwiająco dobre połączenie.
alaaa 29.10.2012 19:07
świetna na rozgrzewkę a z soczewicą nie próbowałam
misia53 20.04.2012 11:59
Z soczewicą ? niesłychane.... Cóż tu było nam dodane.....? Bukiet warzyw różnorodnych i tych znanych i mniej modnych. Wszystko razem tworzy smaki - anemonka urok taki.
Grazyna0211 28.03.2012 10:13
super przepis
ben-ka 27.03.2012 08:39
Czyżbym coś przeoczyła??? z soczewicą jeszcze nie jadłam.
anemon 27.03.2012 08:16
Bernadetta, polecam bo to niby zwykła pomidorowa, a jednak inna, bardzo nam smakowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak