Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowo- truskawkowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 17-18 dag
mąka pszenna 1,5 szklanka
cukier 25 dag około
żółtko jajek 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 łyżeczka
śmietana 30% 600 ml
mleko 2% 500 ml
TRUSKAWKI MROŻONE 1,5 szklanka
płatki migdałowe 5 dag
sok z cytryny 2 duże sztuki
syrop truskawkowy 50 ml gęsty domowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowo- truskawkowa

Kroki postępowania

1
Do mąki dodajemy łyżeczkę cukru, żółtka oraz 15 dag schłodzonej i posiekanej na mniejsze kawałki margaryny. Energicznie zagniatamy jednolite ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Ciastem wylepiamy formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, posypujemy grochem lub ziarnami soi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze około 20 minut. Ciasto studzimy.
Krok 1 - Tarta cytrynowo- truskawkowa foto
2
Pozostałą margarynę lub masło miksujemy z czubatą łyżką cukru i powstałym kremem smarujemy wystudzone ciasto, wkładamy do lodówki.
Krok 2 - Tarta cytrynowo- truskawkowa foto
3
4 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżkami wody, mieszamy, odstawiamy na kilka minut. Szklankę mleka i śmietany zagotowujemy z dodatkiem 2 łyżek cukru. Zmniejszamy ogień, dodajemy miękką żelatynę, mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Wlewamy syrop malinowy, studzimy. Gdy masa zacznie zastygać, wylewamy ją na tartę i wkładamy do lodówki aż całkowicie zastygnie. Pozostałą żelatynę również zalewamy 3 łyżkami wody, mieszamy, odstawiamy na kilka minut. Pozostałe mleko i 250 ml śmietany zagotowujemy z ½ szklanki cukru. Zmniejszamy ogień, dodajemy miękką żelatynę, mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Wlewamy sok z 1,5 cytryny, studzimy. Gdy masa zacznie gęstnieć, wylewamy ją na tartę i wkładamy do lodówki aż zastygnie. Truskawki rozdrabniamy, wlewamy 3-4 łyżki wody i dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy 2-3 łyżki cukru i mieszamy do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Truskawki przecieramy przez sito, studzimy.
Krok 3 - Tarta cytrynowo- truskawkowa foto
4
Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru. Zmniejszamy obroty i ciągle miksując, powoli wlewamy pozostały sok z cytryny. Boki tarty przybieramy cytrynową bitą śmietaną, środek smarujemy sosem truskawkowym.
Krok 4 - Tarta cytrynowo- truskawkowa foto
5
Posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Krok 5 - Tarta cytrynowo- truskawkowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 20.04.2012 16:44
wygląda wspaniale! na pewno jest pyszna
pacpaw 17.04.2012 22:08
widok zapiera dech w piersiach
BernadettaP 04.04.2012 10:21
Paulina, oczywiście- zapraszam :)
Paulina33 04.04.2012 09:15
pyszności, mogę kawałek ??:)
Beatris 25.03.2012 22:23
Ależ smakowicie wygląda na zdjęciu. Nabrałam wielkiej ochoty na kawałeczek.
Agnieszka_B 25.03.2012 21:05
Pięknie wygląda i musi być pyszna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak