Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konserwa kaszankowa - na smalcu

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaszanka 1 kg
smalec 800 g
woda 1 szkl.
cebula biała 2-3 duże
majeranek 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
Pieprz i chili do smaku
płynna przyprawa do zup do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Konserwa kaszankowa - na smalcu

Kaszankę obrać z osłonki i pokroić w mniejsze kawałki.
Na patelni stopić smalec, dodać posiekaną cebulę i dusić, aż będzie miękka.
Wsypać majeranek, wcisnąć czosnek i dodać kaszankę.
Wymieszać i ogrzewać, aż kaszanka się rozpłynie, wlać wodę i wymieszać dokładnie.
Masę doprawić pieprzem, chili, płynną przyprawą do zup.
Dusić kilka minut - napełnić gorącą masą małe słoiczki po sam brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i postawić dnam do góry - nakryć kocem lub grubymi ręcznikami i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Trzymać w chłodnym miejscu.

Jeśli słoiczki mają być dłużej przechowywane, należy je zapasteryzować - dwa dni pod rząd (w odstępie doby), po 45-60 minut.
Wówczas nie napełniamy słoiczków do pełna - pozostawiamy 2 cm wolnego miejsca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna37 02.04.2012 17:55
dobra
Habibi 25.03.2012 16:02
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak