Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żurek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek 30 dag
biała kiełbasa 30 dag
zakwas 1 opakowanie
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler
cebula 1 sztuka
ziele angielskie 3 ziarenka
majeranek
chrzan świeży 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
śmietana 0,5 szklanki
woda 1,5 litra
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: żurek

Boczek wrzucić do wody i zagotować, wrzucić obrane warzywa oraz przypieczoną na patelni cebulę i gotować przez pół godziny pod przykryciem. Wrzucić przyprawy i białą kiełbasę, gotować 20 minut. Wywar przecedzić, boczek i kiełbasę pokroić i wrzucić do wywaru, wlać zakwas, dodać chrzan, roztarty czosnek, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Gotować kilka minut i następnie dodać smietanę. Na talerzach rozłożyć pokrojone na ćwiartki jajka i zalać żurkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 03.04.2012 10:46
super
marta34 28.03.2012 14:58
ciekawe czy w święta zrobisz?
staropolanka5 25.03.2012 00:17
bardzo ciekawy przepis akurat na świeta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak