Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy smalec

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słoniny bez skóry 1 kg
cebule 2
sól do smaku
majeranku 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy smalec

Słoninę pokroić w nie za grubą kostkę.
Wrzucić ją na patelnię i wytapiać do momentu aż skwareczki zaczną nabierać rumianego koloru.
Cebulę również pokroić w kostkę i dodać do wytopionego tłuszczu.
Należy uważać bo w trakcie dodawania cebuli tłuszcz zaczyna kipieć i można się poparzyć.
Smażyć wszystko razem a gdy cebulka się ładnie podsmaży wyłączyć gaz, posolić i popieprzyć.
Na koniec dodać roztarty na dłoni majeranek, chwilkę wszystko pomieszać.
Tak przygotowany smalec przekładać najlepiej do słoiczków, schłodzić, zakręcić i wstawić do lodówki.
Najlepiej taki smalec smakuje ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym lub małosolnym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paulina33 19.05.2012 17:49
U mnie w domu też robimy swojski smalec :)
Anna133 06.04.2012 14:09
o tak rarytas
cukiereczek 29.03.2012 09:07
dawno nie robiłam a Twój wygląda wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak