Sposób przygotowania

Słoninę pokroić w nie za grubą kostkę.
Wrzucić ją na patelnię i wytapiać do momentu aż skwareczki zaczną nabierać rumianego koloru.
Cebulę również pokroić w kostkę i dodać do wytopionego tłuszczu.
Należy uważać bo w trakcie dodawania cebuli tłuszcz zaczyna kipieć i można się poparzyć.
Smażyć wszystko razem a gdy cebulka się ładnie podsmaży wyłączyć gaz, posolić i popieprzyć.
Na koniec dodać roztarty na dłoni majeranek, chwilkę wszystko pomieszać.
Tak przygotowany smalec przekładać najlepiej do słoiczków, schłodzić, zakręcić i wstawić do lodówki.
Najlepiej taki smalec smakuje ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym lub małosolnym.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    dawno nie robiłam a Twój wygląda wspaniale
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    o tak rarytas
  • 0
    original
    Opublikowano

    Paulina33

    U mnie w domu też robimy swojski smalec :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !