Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos waniliowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
żółtko surowe 2 szt
cukier 2 łyżki
laska wanili 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sos waniliowy

Taki sos to idealny dodatek do galaretek, budyniów, sałatek owocowych oraz do lodów.

Laskę wanilii możesz zastąpić 1 op cukru waniliowego z prawdziwą wanilią.

Wanilię drobno posiekać i rozetrzeć z połową cukru. Mleko zagotować z roztartą wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mlekiem, cały czas ubijając i podgrzewając. Ostudź i przelej do buteleczki z zakrętką.

Podałam z galaretką cytrynową, ale reszta już czeka w lodówce na deser lodowy:)

Galaretka cytrynowa:
- 500ml wrzątku
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru
- skórka starta z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny

Żelatynę wymieszaj z cukrem i rozpuść we wrzątku. Dodaj sok z cytryny i startą skórkę. Rozlej do filiżanek, po ostudzeniu włóż do lodówki by stężała.
Orzeźwiający deser:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 13.12.2012 02:53
To może być ciekawy smak :D Muszę spróbować :)
dianix 24.06.2012 12:29
a ja nie robiłam
Grażyna13 29.03.2012 10:24
Robiłam podobny, dzieki za przypomnienie :)
M-W 24.03.2012 08:08
chetnie wypróbuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak