Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 opakowania
filet z łososia 1 kg
szpinak mrożony w liściach opakowanie
czosnek 6 ząbków
oliwa
sól
pieprz
jajko
ser pleśniowy typu gorgonzola

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Wyciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy szpinak (może być świeży, ważne by nie był rozdrobniony), doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy aż odparuje nadmiar wody.

Fileta z łososia oprószamy solą i pieprzem i kroimy w paski o szerokości ok 3 cm.

Ciasto francuskie kroimy w prostokąty (muszą być przynajmniej dwa razy większe od kawałka łososia). Najpierw nakładamy porcję szpinaku ,rozkruszony ser a na nim układamy łososia. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta francuskiego. U mnie efekt kratki uzyskałam przy użyciu specjalnego radełka. Jeżeli nie posiadamy takiego urządzenia proponuję zrobić kratkę z cienkich paseczków ciasta francuskiego. Zlepiamy brzegi ciasta i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 17.11.2013 10:49
bardzo pyszne
cris04 23.03.2012 16:48
Własnie rozglądam się z takim radełkiem,a rybka fajna.
Ewa104 23.03.2012 11:32
Wszystko,co lubię.
treonina 23.03.2012 11:27
a to dopiero wykwintne danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak