Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebuś zapleciony

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
mąka krupczatka 15 dag
sól 1 łyżeczka
POSYPKA
białko 1
mak do smaku
sezam do smaku
płatki czosnku do smaku
płatki chili do smaku
sól gruboziarnista do smaku
woda letnia 250 ml
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebuś zapleciony

Kroki postępowania

1
Do zbiornika robota wielofunkcyjnego wsypać przesiane mąki, dodać drożdże, sól, oliwę i wodę. Mieszać na wolnych obrotach przez chwilę, po czym włączyć na maksa. Wyrabiać, aż ciasto dobrze się połączy - w razie potrzeby dodać łyżkę wody. Gotowe wyjąć, uformować w kulę i wsadzić do miski. Przykryć i odłożyć na 2 godziny.
Krok 1 - Chlebuś zapleciony foto
2
Przygotować dodatki na posypkę. Płatki czosnku połamać nieco w moździerzu i wymieszać z solą i płatkami chili. Przygotować sezam i mak. Można płatki czosnku lub chili zastąpić ziarnami słonecznika, dyni, koprem włoskim lub kminkiem. Ilość tych składników według uznania.
Krok 2 - Chlebuś zapleciony foto
3
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na 3 jednakowe kawałki i każdy kawałek naciągnąć nieco wzdłuż. Zewnętrzną częścią dłoni zrobić w środku wgłębienie...
Krok 3 - Chlebuś zapleciony foto
4
...złożyć wzdłuż niego i zlepić górne brzegi. Uformować wałki długości 35 cm.
Krok 4 - Chlebuś zapleciony foto
5
Złapać końcówki wszystkich 3 wałków i spleść warkocz, przy czym drugie końcówki mocno docisnąć i wsadzić pod spód ciasta.
Krok 5 - Chlebuś zapleciony foto
6
Ułożyć warkocz na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć ściereczką i odłożyć na 30 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200°C. Posmarować chleb białkiem i posypać płatkami czosnku, chili, solą, makiem i sezamem.
Krok 6 - Chlebuś zapleciony foto
7
Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na minimum 30 minut.
Krok 7 - Chlebuś zapleciony foto
8
Choćby nas skręcało...
Krok 8 - Chlebuś zapleciony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 23.01.2013 09:04
rewelacyjny
aisza1 22.01.2013 13:39
fajny i smaczny
suzana 23.03.2012 11:18
uwielbiam takie
Anna146 23.03.2012 06:55
apetycznie wygląda
ziutula
ziutula 22.03.2012 23:57
taki to i suchy smakuje...
agnieszka137 22.03.2012 23:14
Super się prezentuje! Podoba mi się też nazwa... i ostatnie zdanie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak