Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duże ciacha z budyniem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dag
mąka 4 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
DODATKOWO:
mleko 400 ml
budyń waniliowy 1 sztuka
marmolada
rodzynki
płatki migdałowe
owoce
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Duże ciacha z budyniem

Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść gładkie ciasto i odstawić do schłodzenia. Kiedy ciasto dobrze się schłodzi na podsypanej mąką stolnicy cienko je rozwałkować i wyciąć duże ciastka w co drugim wyciąć otwór.
Budyń ugotować na mleku i tylko delikatnie przestudzić, całe ciastka cienko posmarować marmoladą i przykryć ciastkiem z otworem który napełnić budyniem na budyniu ułożyć dowolne owoce( ja użyłam wiśni bez pestek z kompotu i też bardzo pasowały do całości), posypać rodzynkami i migdałami.
Piec około 15 -20 min w temp 180 st, po upieczeniu polać delikatnie lukrem.
Lukier ja zrobiłam taki zwyczajny czyli 1/2 szklanki cukru pudru roztarłam z kilkoma kroplami soku z cytryny i wodą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 25.03.2012 21:07
Pysznie się prezentują:)
agnieszka137 22.03.2012 23:25
apetyczne ciastka
treonina 22.03.2012 20:59
świetne ciasteczka, z pewnością są pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak