Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w occie jabłkowym - z jabłkami i cebulą

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula biała 2 duże
olej słonecznikowy 3-4 łyżki
ocet jabłkowy
miód płynny do smaku
sól i pieprz do smaku
filety śledziowe 1 tacka
jabłka 2 twarde

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w occie jabłkowym - z jabłkami i cebulą

Śledzie odsączyć z oleju i zalać zimną wodą na 1-2 godziny - w połowie moczenia wymienić wodę.
Śledzie odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem - pokroić w niewielkie kawałki, na jeden kęs.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.
Jabłka obrać i zetrzeć na grube wiórki, dodać do cebuli i razem chwilę poddusić - soląc i pieprząc do smaku.
W słoiku układać kawałki śledzi i przekładać cebulą z jabłkami.
Każdą warstwę posypać lekko solą i pieprzem.
Wszystko zalać octem doprawionym płynnym miodem.
Słoik dokładnie zakręcić szczelną pokrywką i kilka razy odwrócić go dnem do góry, aby ocet wpłynął między śledzie i jabłka z cebulą.
Wstawić do lodówki na 48 godzin.

Jeśli mamy bardzo mocny ocet jabłkowy, trzeba go koniecznie rozcieńczyć wodą!
Najlepszy do zamarynowania śledzi jest jednak domowy ocet jabłkowy, który jest dosć łagodny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 26.04.2012 10:10
uwielbiam śledzie
Sylwia31 02.04.2012 19:31
superr
Sylwia31 02.04.2012 19:31
superr
Habibi 23.03.2012 20:47
*** Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich pomysłów i przepisów na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak