Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczkownik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 12 dag
masło 6` dag
cukier puder 4 dag
żółtka surowe 2 sztuki
cukier 20 dag
woda 1/4 szklanki
białko 4 sztuki
wanilia 2 łyżeczki
Kwas cytrynowy Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczkownik

Na początku ciasto przygotować, wylepić nim foremki i upiec babeczki, jak podano wyżej. Sporządzić piankę : Z cukru i wody ugotować syrop II stopnia (ciągnący się grubą nitką przy nachylaniu łyżki napełnionej syropem), zrumienić go na złocisty kolor mieszając, skropić wodą, jeżeli zanadto zgęstnieje. Ubić pianę, zaparzyć ją zrumienionym karmelem, dodać wanilię i rozpuszczony kwasek cytrynowy. Po upieczeniu babeczki wyjąć z foremek, ustawić dnem na stolnicy. Babeczki napełnić zaparzoną pianką bezpośrednio przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak