Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowy tort biszkoptowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 6 łyżek
cukier 1,2 szklanki
barwniki spożywcze 2 szt
mleko 300 ml
krem waniliowy 1 szt
kolorowa posypka do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy tort biszkoptowy

Jajka wbijamy do wysokiej miski. Ubijamy na puszystą pianę trzepaczką Triblade ,dodając stopniowo cukier. Gdy jajka będą ubite dodajemy po kolei proszek do pieczenia i mąkę pszenną i delikatnie mieszamy trzepaczką, tak aby nie było grudek. Tak samo postępujemy z drugą mąką. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Przelałam je do jednakowych miseczek i do każdej miseczki dodajemy odrobinę barwnika spożywczego i delikatnie mieszamy. Blaszkę nacieramy tłuszczem i nakładamy po jednej porcji ciasta. Pieczemy w 180 C około 10-15 minut. Trzeba sprawdzić wykałaczką. jeśli będzie sucha, to ciasto jest gotowe. Pieczemy tak po kolei każdą porcję. Mieszankę krem waniliowy ubijamy z mlekiem. Układamy po kolei warstwy biszkoptu i smarujemy kremem każdą warstwę. Cały tort smarujemy pozostałym kremem i posypujemy kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 22.09.2015 17:52
coś pysznego :)
Adamorek 10.06.2012 17:25
dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak