Sposób przygotowania

1. ½ szklanki zakwasu wymieszać z 1 szklanką mąki żytniej (najlepiej typ 2000) i 1 szklanką letniej wody. Odstawić na ok. 12 godz. (np. na noc) w ciepłe miejsce. Przed upieczeniem chleba należy odłożyć ½ szklanki młodego zakwasu na następne pieczenie.
2. 1/6 kostki drożdży rozgnieść w szklance z łyżeczką mąki pszennej, szczyptą soli i niewielką ilością wody (tak by uzyskać konsystencję śmietany) i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły działać (zaczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość).
3. W dużym naczyniu wymieszać (za pomocą dużej, drewnianej łyżki):
• 1 kg mąki pszennej,
• ¾ szklanki otrąb (dowolny rodzaj),
• ¾ szklanki siemienia lnianego,
• ½ szklanki mieszanki pestek dyni ze słonecznikiem (zamiast dyni i słonecznika można użyć innych ziaren, jednak nie więcej niż ½ szklanki),
• 2 łyżeczki soli (można również dodać inne przyprawy wg uznania),
• 3 szklanki letniej wody,
• Zakwas żytni,
• Zaczyn drożdżowy
4. Ciasto nakryć ścierką i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce.
5. Wyłożyć ciasto do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek – keksówek, nakryć ścierką i odłożyć na kolejną godzinę w ciepłe miejsce.
6. Foremki z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 st. i piec 15 min. Następnie należy zwiększyć temperaturę do 200 st. i piec 50 min.
7. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremek i pozostawić na 10 min. „do góry nogami”.
Przepis na zakwas znajduje się na stronie: http://kotlet.tv/zakwas

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !