Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana z grysikiem pszennym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kasza manna 1/4 szkl.
sól i pieprz do smaku
jajko 2 szt.
majeranek mała łyżeczka
czosnek 2 ząbki
skwarki 3 łyżki
cebula biała 2 średnie

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana z grysikiem pszennym

Cebulę posiekać i zeszklić na skwarkach - przestudzić.
Ziemniaki zmiksować malakserem na mus, dodać grysik i jajka, doprawić i na koniec dodać przestudzone skwarki z cebulą oraz wyciśnięty czosnek.
Masę dokłądnie wymieszać - najdokładniej zrobi ro mikser.
Formę żaroodporną posmarować smalcem, wylać masę ziemniaczaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 60-70 minut.
Przed pokrojeniem odstawić na 15 minut, wtedy babka nie będzie się rozpadała.
Podawać z kwaśną gęstą śmietaną lub ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anio?eczek 23.05.2012 19:10
ale pyszności
Habibi 26.03.2012 14:16
Skwarki nadają charakterystycznego smaku babce ziemniaczanej, ale można je też zastąpić stopionym tłustym boczkiem.
wojr63 24.03.2012 15:24
lubię babkę ziemniaczaną ale robię bez skwarek dlatego muszę wypróbować
Habibi 23.03.2012 20:48
*** Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich pomysłów i przepisów na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak