Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z golonek wieprzowych

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonki/nie duże/ 2 szt
włoszczyzna w/g uznania
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angilelskie kilka szt
pieprz ziarniasty kilka szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat stos.do płynu
czosnek 2-3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z golonek wieprzowych

Kroki postępowania

1
Golonki opłukać, zalać zimną wodą/ok.2 l./Dodać pieprz,ziele i liść laurowy.
Gotować na małym ogniu ok 2- 3 godziny.
Na 30 minut przed końcem gotowania włożyć oczyszczoną włoszczyznę i posolić.
Kiedy mięso oddziela się od kości, zestawić z ognia. Wyjąć mięso i warzywa,a wywar przecedzić.
Krok 1 - Galaretka z golonek wieprzowych foto
2
Żelatynę rozpuścić w/g instrukcji i połączyć z gorącym wywarem.Dodać zmiażdżony czosnek, doprawić
do smaku solą i pieprzem.Mięso pokroić na kawałki i ułożyć w małych miseczkach,dodać również marchewkę pokrojoną w plasterki.Zalać wywarem.Przestudzone galaretki wstawić do lodówki.
Krok 2 - Galaretka z golonek wieprzowych foto
3
Galaretka jest gotowa do spożycia po całkowitym stężeniu.Podawać na liściu sałaty z dodatkiem
soku cytrynowego lub octu.
Krok 3 - Galaretka z golonek wieprzowych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 22.03.2012 20:55
bardzo ją lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak