Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl.ciepłego mleka ,dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczęły pracować.Żółtka utrzeć z resztą cukru.Do większej miski wsypać mąkę ,dodać utarte żółtka,mleko i drożdże.Dobrze wyrobić i na końcu dodać stopione ostudzone masło.Wyrabiać mikserem lub ręcznie aż ciasto będzie odchodziło od ręki.Zrobić kulę i przykryć w naczyniu ok. 1 godz.aż podwoi swoj objętość.Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić i podzielić na dwie części.Rozwałkować każdą na prostokąt i posmarować lekko stopionym masłem.Wyłożyć masę makową i zwinąć w roladę.każdą roladę zawinąć w pergamin i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Piec ok 50 minut w 160 st.C.Wystudzić i polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 4
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pięknie ci wyszła ...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    pycha
  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    taką lubię:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    apetyczna rolada...
  • 2
    original
    Opublikowano

    Anna152

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Anna152

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    teresa18

    świetna
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    zdzichu

    uwielbiam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Uwielbiam.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    świetna,uwielbiam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Motorek

    piękna nazwa
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    rewelacja:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    wygląda idealnie
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Wygląda przesmacznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    super deser

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !