Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z soczewicy i koziego sera

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 3 łyżki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
łodyga selera 1 sztuka
rozmaryn 1 łyżeczka
czarne oliwki bez pestek 200 g
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 140 g
ser kozi 250 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z soczewicy i koziego sera

1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut. Solimy na 10 minut przed końcem gotowania.
2. Cebulę, łodygę selera i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy warzywa przez około 10 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy kozi ser, bułkę tartą i rozmaryn i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.
3. Do blendera wkładamy soczewicę, oliwki i jajko i dokładnie miksujemy. Masa powinna być gładka i bez grudek. Zmiksowaną soczewicę dodajemy do masy z twarożkiem i całość dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy 8 koletów i wstawiamy je na 15 minut do lodówki.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy schłodzone kotlety po 1 minucie z każdej strony. Następnie układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 05.08.2013 16:57
zastanawiające połączenie
MagdaXXX 18.05.2012 08:19
ależ to musi być pyszne
Agata B 09.05.2012 13:42
apetyczne:)))
Ewa111 10.04.2012 20:21
twoje potrawy to takie małe dzieła sztuki
Dorian 29.03.2012 08:04
super polaczenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak