Sposób przygotowania

Pręgę wołową, marchew i pietruszkę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 50 minut licząc od momentu zawrzenia. W czasie gotowanie regularnie zbieramy szumowiny.
2. Ugotowane i wystudzone mięso mielimy maszynką wraz z surowymi ziemniakami, orzechami i śliwkami. Do zmielonej masy dodajemy jajko, zmiażdżony czosnek i drobno posiekany koperek i sól. Wyrabiamy na gładką masę.
3. Z masy formujemy kulki wielkości jednego kęsa. Kulki obtaczamy w tartej bułce i smażmy w głębokim oleju aż się zrumienią.
4. Bulgur gotujemy w wywarze z mięsa (1 szklanka bulguru : 2 szklanek wywaru) przez 3 minuty, następnie odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce by doszedł.
5. Ogórek obieramy, kroimy na plasterki i zasypujemy suszoną miętą, odstawiamy na 20 minut do lodówki. Następnie dodajemy śmietanę, sól do smaku i całość dokładnie mieszamy.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Joanna46

    Zachęca do spróbowania.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    wyglądają apetycznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Pajecznik

    bardzo fajny przepis.
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Z chęcią spróbowałabym takich kuleczek z miętą i śliwkami.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    super kuchnia
  • 1
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    fantastyczne danie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Aleksandraa

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !