Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina z czarnej porzeczki

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na frużelinę z czarnej porzeczki. Do jej wykonanie potrzebować będziesz: sok z czarnej porzeczki, owoce czarnej porzeczki oraz

Składniki:

sok z czarnej porzeczki 1/2 litr
czarna porzeczka 3/4 kilograma
żelfix 1/2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina z czarnej porzeczki

Czym się różni frużelina od dżemu? Frużelina ma mniej cukru niż dżem, zazwyczaj używa się naturalnych słodzików, np. erytrytolu. Druga cecha frużeliny to to, że zawiera kawałki owoców, zatopione w galaretce. Owoce w dżemie się są rozgotowane. Frużelina jest też bardziej płynna niż dżem czy konfitury.

 

1. Żelfiks używamy w proporcjach 3:1. Sok wlać do garnka, dodać czarną porzeczkę. Dosłodzić do smaku i wymieszać z żelfixem.

2. Doprowadzić do wrzenia i pogotować jeszcze 3 minuty. Przełożyć do słoików. Mocno dokręcić wieczko.

Czarne porzeczki świetnie nadają się na frużeliną. Mają okrągłe, smakowite owoce, które efektownie będą wyglądać w deserach. Jeśli szukasz innych przepisów na przetwory z czarną porzeczką, zobacz przepis na wino z czarnej porzeczki lub konfiturę z czarnej porzeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 23.03.2012 09:31
muszę zrobić latem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak