Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulowe bułeczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 90 dkg
drożdże 6 dkg
masło 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt
cebula 3 szt
sól do smaku
woda 2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulowe bułeczki

Wlać wodę do miski, dodać drożdże, cukier i dwie szklanki mąki i wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie roztopić masło i ostudzić. Cebulkę podsmażyć, zarumienić. Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę maki, żółtka i sól .Wyrobić ciasto i pod koniec wyrabiania dodać masło i cebulki i wgnieść dobrze w ciasto. Dobrze wyrobić. Po wyrobieniu zrobić wałek i podzielić na części. Ulepić kulki i ułożyć na blaszce w odstępach, co najmniej 2 cm, i odstawić do wyrośnięcia, jak podrosną to wsadzić do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec ok.20 min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 20.01.2013 11:25
pyszne :) uwielbiam takie buły :)
Wojt@s
Wojt@s 02.04.2012 07:52
extra
Paulina33 01.04.2012 14:25
pychotka
Wojt@s
Wojt@s 28.03.2012 09:58
extra
treonina 22.03.2012 08:26
pamiętam jak w dzieciństwie tata posmarował mi bułeczki cebulowe dżemem :D nigdy tego nie zapomnę! po prostu nie wiedział że były cebulowe :P ogólnie bardzo je lubię ale raczej nie na słodko! polecam przepis bo wiem że są dobre!
M-W 22.03.2012 08:23
smakowicie wygladaja bułeczki, ciekawe czy bardzo czuć cebulę
Kikiriki 22.03.2012 07:51
wygląda dobrze
kate.500 22.03.2012 07:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak