Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki drożdżowo cynamonowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki pszennej 250 g
drożdże 4 dag
mleko 125 ml
olej 1/3 szkl
cukier 4 łyżki
żółtko jajek 1 szt
cynamon Prymat
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki drożdżowo cynamonowe

Kroki postępowania

1
Drożdże z 1 łyżka cukru rozpuścić w mleku. Mąkę wymieszać z solą i resztą cukru, dodać żółtko i olej Dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut aby ciasto wyrosło Wyrośnięte ciasto rozwałkować najlepiej na papierze pergaminowym posypać cynamonem
Krok 1 - Ślimaczki drożdżowo cynamonowe foto
2
zwinąć w roladkę następnie pokroić na plasterki o grubości 2 cm .
Krok 2 - Ślimaczki drożdżowo cynamonowe foto
3
Przygotowane ciastka ułożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Piec około 20 - 25 minut w 180'C. Cukier puder rozmieszać z gorąca woda , po upieczeniu i wystudzeniu bułeczek polukrować .
Krok 3 - Ślimaczki drożdżowo cynamonowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 06.01.2014 09:06
pyszne bułeczki
Motorek 17.12.2013 07:44
smaczne te ślimaczki
RenataZ-et 12.02.2013 23:07
Bardzo lubię tego typu wypieki z ciasta drożdżowego
Seba 12.01.2013 11:09
super
Łukasz15 04.01.2013 18:59
Znakomite
Kas2 30.07.2012 21:28
świetne. zapewne bardzo aromatyczne
Wafelek2601 12.04.2012 09:27
fajne
janko 22.03.2012 08:06
super przepis
Paweł10 22.03.2012 07:03
Pyszne :-) może zrobie takie w weekend :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak