Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka Szpikowana Czosnkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,5 kg
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
czosnek 1 mała główka
marynata
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1/2 szt
oliwa 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka posiekanej
wódka 1 mały kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka Szpikowana Czosnkiem

Szynkę polać wódką, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Składniki na marynatę zmiksować i natrzeć marynatą mięso. Ostrym, wąskim nożem zrobić nacięcia i naszpikować ząbkami czosnku.

Mięso zamknąć w pojemniku i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Tak zamarynowaną szynkę obsmażyć na rumiano z każdej strony. Następnie podlać 1 szklanką wody i upiec w rękawie w temperaturze 175 stopni C przez około 2 - 2,5 godzinki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta 20.12.2022 12:18
Co daje wódka?
Doradca Smaku 21.12.2022 08:00
Mały kieliszek wódki można stosować do marynowania mięsa, zwłaszcza tego czerwonego i bardziej tłustego. Taka marynata sprawi, że mięso będzie bardziej kruche i miękkie.
artur7 25.12.2013 15:29
domowe wedliny mniam
plocia 28.09.2012 22:26
ale bym skosztowała
Norgiusz 27.09.2012 19:15
super
kate.500 20.08.2012 09:06
pycha
m1monika 02.07.2012 22:58
musi być pyszna!!!
PaniMISIOWA 22.04.2012 09:04
uwielbiam pieczenie z czosnkiem
smakowita 23.03.2012 10:06
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
hastalavista 22.03.2012 15:58
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak