Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z kremem maślanym i dżemem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 sztuka
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
białko 2 sztuka
masło 200 g
cukier 70 g
dżem 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z kremem maślanym i dżemem

5 białek ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, dalej mieszając. Mąki przesiewamy i mieszamy delikatnie z pozostałą masą. Wylewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach. Studzimy, kroimy na 3 blaty.
Przygotowujemy krem. Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki cukru. Gotujemy aż syrop zgęstnieje. Pozostałe dwa białka ubijamy na pianę. Dodajemy powoli cukrowy syrop, gorący i ubijemy wszystko do wystudzenia. Kawę rozpuścić w odrobinie wody, ostudzić i wymieszać z miękkim masłem, połączyć to z ubitymi białkami w jednolitą masę.
Blaty biszkoptu nasączamy i smarujemy dżemem i kremem maślanym każdy, składamy tort, wierzch i boki smarujemy również kremem maślanym, dekorujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna46 22.03.2012 13:49
Apetycznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak