Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie karmelowe serduszka na herbatnikowym piasku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 250 ml
mleko 2% 250 ml
pomysł na creme caramel 1 szt
czarny sezam 5 łyżeczek
biały sezam prażony
herbatniki 10 szt
woda 1/5 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie karmelowe serduszka na herbatnikowym piasku

Kroki postępowania

1
Mleko zagotowujemy, ściągamy z ognia. Zawartość większej torebeczki „pomysłu na creme caremel” mieszamy ze śmietanką i dodajemy do gorącego mleka, dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Szybkie karmelowe serduszka na herbatnikowym piasku foto
2
Gdy krem lekko przestygnie, dodajemy czarny sezam, mieszamy. Rozlewamy krem do silikonowych foremek na muffinki w kształcie serduszek. Wkładamy do lodówki na około godzinę.
Krok 2 - Szybkie karmelowe serduszka na herbatnikowym piasku foto
3
Herbatniki wkładamy do foliowego woreczka i dokładnie rozgniatamy tłuczkiem lub wałkiem do ciasta. Posypujemy nimi małe talerzyki. Mniejszą torebeczkę „pomysłu na…” mieszamy z 1/5 szklanki wrzącej wody, studzimy. Na herbatnikowy piasek nakładamy zastygnięte serduszka.
Krok 3 - Szybkie karmelowe serduszka na herbatnikowym piasku foto
4
Polewamy przestudzonym sosem karmelowym i posypujemy białym prażonym sezamem.
Krok 4 - Szybkie karmelowe serduszka na herbatnikowym piasku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka116 27.04.2012 08:04
Śliczne!
pacpaw 14.04.2012 00:03
kuchenny artyzm
Sroczka 22.03.2012 14:02
Szybkie, apetyczne i takie ładne.
Beatris 22.03.2012 13:56
Deser nie tylko smakowity, ale do tego pięknie podany.
Anna146 22.03.2012 07:02
oryginalne serduszka
stokrotka 21.03.2012 22:10
świetne
Misiabe 21.03.2012 22:07
ciekawy pomysł!!
suzana 21.03.2012 21:52
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak