Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi po góralsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 300 g
ryż biały 150 g
koreczki śledziowe 4
papryka czerwona 1/2
wasabi
sos sojowy
zaprawa do ryżu
ocet ryżowy 30 ml
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
nori 6-7 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi po góralsku

Kroki postępowania

1
Odmierzam pożądane ilości ryżu i mieszam go ze sobą.
Krok 1 - Sushi po góralsku foto
2
Płuczę pod bieżącą wodą, aż woda nie będzie się zabarwiać i na kilkanaście minut zanurzam go w wodzie. Ponownie płuczę i przesypuję do garnka. Zalewam taką ilością przefiltrowanej wody, aby od ryżu do powierzchni wody było około 5 mm. Rozpoczynam gotowanie od czasu do czasu mieszając, aby ryż nie przywarł w początkowej fazie do garnka. Gdy zacznie się gotować ogień zmniejszam, garnek przykrywam i gotuję 15 minut. Po tym czasie ryż przekładam do miski do ostygnięcia.
Krok 2 - Sushi po góralsku foto
3
W rondelku łączę ocet, cukier oraz sól (mniejsza ilość octu spowodowana jest tym, że jeden ze składników czyli śledzik :o) będzie miał octowy smak). Składniki rozpuszczam, zalewę studzę.
Krok 3 - Sushi po góralsku foto
4
Chłodną zalewą polewam również chłodny ryż. Mieszam.
Krok 4 - Sushi po góralsku foto
5
Przygotowuję składniki: koreczki śledziowe po góralsku oraz paprykę czerwoną, którą kroję w słupki.
Krok 5 - Sushi po góralsku foto
6
Koreczki rozwijam i również kroje po połowie na cieńsze paski.
Krok 6 - Sushi po góralsku foto
7
Glon nori kładę matową stroną do góry. Rozkładam cienką warstwę ryżu. Robię pasek pastą wasabi.
Krok 7 - Sushi po góralsku foto
8
Przez środek układam nadzienie: pasek z koreczka śledziowego.
Krok 8 - Sushi po góralsku foto
9
Dokładam drobno posiekaną cebulkę (tą z koreczków) oraz pasek papryki.
Krok 9 - Sushi po góralsku foto
10
Tak przygotowaną roladkę zwijam mocno dociskając na końcu zwijania. Roladki kroję na równe części.
Krok 10 - Sushi po góralsku foto
11
Każdy kawałek sushi delikatnie maczam w sosie sojowym. Przegryzam marynowanym imbirem. Smacznego.
Krok 11 - Sushi po góralsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 27.11.2012 11:06
Pomysł rzeczywiście niezwykły, nie lubię sushi, ale takie zdecydowanie chciałabym spróbować.
Jolanta_P-S 27.03.2012 15:23
te śledzie są intrygujące
MAR3STA 25.03.2012 18:05
na pewno będzie mi smakować
BernadettaP 22.03.2012 07:17
Z koreczkami jeszcze nie robiłam, ale z płatami tak i szybciutko zniknęły :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak