Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z czereśniami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
margaryna 0,5
wiśnie bez pestek 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z czereśniami

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywną piane, następnie dodajemy cukier oraz żółtka utarte w osobny naczyniu na puszysty kogiel – mogiel.
Krok 1 - Babka z czereśniami foto
2
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy – dokładnie mieszamy łyżką. Ciepłą, rozpuszczoną margarynę stopniowo wlewamy do ciasta i energicznie je mieszamy, aby się wszystko ładnie połączyło.
Krok 2 - Babka z czereśniami foto
3
Tak przygotowane ciasto wlewamy do wąskiej, wyłożonej papierem blaszki. Czereśnie odcedzamy z syropu i układamy na cieście, wciskając je do 1/2 ich wysokości.
Krok 3 - Babka z czereśniami foto
4
Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy je około 40 minut.
Krok 4 - Babka z czereśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna__s 03.07.2013 10:10
Zaraz się za nią zabieram. Szybki i konkretny przepis.
Dorota37 28.06.2012 10:07
fajne ciasto
Anna169Hosz 17.06.2012 20:24
Podoba mi się.
Mysiunia 22.03.2012 09:03
suzana - w składnikach powinny być czereśnie, ale z wiśniami też może być :)
agnieszka137 21.03.2012 23:50
apetyczna babka
Ewa6274879 21.03.2012 22:55
dzięki za rady :) przy najbliższej okazji je wykorzystam, bo zawsze przed wlaniem ciasta do blaszki mieszałam je z owocami :)
suzana 21.03.2012 21:53
wiśnie, czereśnie? :)
ziutula
ziutula 21.03.2012 21:32
smacznie wygląda, prawie jak keks...
Mysiunia 21.03.2012 21:31
może zbyt głęboko wciskasz owoce? jeśli są to owoce drobne (jak np wiśnie) to wkładamy je jedynie do połowy (tak jak na drugim zdjęciu), jeśli są ciężkie (całe truskawki, śliwki) wystarczy je delikatnie położyć na cieście - nie powinny wtedy opaść na dno :) ponadto zależy też jakiej konsystencji jest ciasto - moje jest dość zbite, wypróbuj ten przepis :)
Ewa6274879 21.03.2012 20:54
poproszę o kawałeczek :) w moich babkach dodatki zawsze opadają na spód...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak