Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem śliwkowo jabłkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
śliwki węgierki 1 kg
cukier 1 kg
woda 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem śliwkowo jabłkowy

Owoce umyć. Śliwki podzielić na połówki, wypestkować. Jabłka pokroić w ósemki, rozgotować w wodzie, gorące przetrzeć przez sito. Do jabłkowego przecieru dosypać cukier i zagotować. Dodać śliwki. Gotować, mieszając, aż dżem uzyska odpowiednia gęstość. Gorący dżem przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 03.11.2012 20:44
robiłam pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak