Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem śliwkowo-jabłkow-gruszkowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
jabłka 50 dag
gruszki 50 dag
cukier 75 dag
cynamon 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem śliwkowo-jabłkow-gruszkowy

Śliwki umyć, podzielić na połówki, wypestkować. Jabłka i gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Owoce połączyć, zasypać cukrem i odstawić pod przykryciem na kilka godzin. Owoce doprowadzić wolno do wrzenia. Gotować, mieszając, aż dżem uzyska odpowiednia gęstość. Gorący dżem przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak