Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbatniczki wyciskane

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 45 dag
masło 25 dag
cukier puder 12 dag
migdały 3 dag
żółtko jajek 2 sztuki
sok z cytryny 1/2 sztuki
cukier waniliowy 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Herbatniczki wyciskane

Na początku sparzyć i obrać migdały, zemleć je w maszynce do migdałów. Ugotować i przetrzeć żółtka przez sito. Posiekać masło z mąką, dodać cukier, wymieszać nożem, dodać przetarte żółtka, sok z cytryny, zagnieść ciasto, odstawić. Wyciskać ciasto przez szprycę metalową włożoną do maszynki do mięsa (lub kształtować malutkie rogaliki w ręku). Z wyciśniętego ciasta krajać ciastka równej długości, układać na blasze niezbyt ciasno (około 45 sztuk); upiec w dobrze ogrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor (ok. 30 min.). Upieczone gorące herbatniki zsunąć na talerz, zaraz posypać cukrem z wanilią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak