Sposób przygotowania

Na samym początku ugotować żółtka, przetrzeć przez sitko. Trochę przesianej mąki odłożyć na podsypanie. Posiekać masło z mąką, dodać cukier, żółtka przetarte, zagnieść ciasto, zostawić do skrzepnięcia. Sparzyć i posiekać migdały, wymieszać z cukrem ziarnistym. Ciasto wałkować równomiernie we wszystkich kierunkach, nadając mu kształt koła grubości 3 mm. Wykrawać okrągłe krążki ząbkowaną foremką (około 40 sztuk). Podzielić całą ilość krążków na 2 części; w jednej połowie krążków wykrawać w środku otwór; każdy bez otworu smarować białkiem i zlepiać z krążkiem z otworem, przenosząc go ze stolnicy nożem. Herbatniki układać na blasze, posmarować powierzchnię białkiem, posypać cukrem z migdałami, upiec w piekarniku dobrze wygrzanym na kolor jasnozłoty. Po upieczeniu posypać cukrem z wanilią, przybrać konfiturą, układać na szklanym talerzu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !